PETs in de praktijk – Van belofte naar toepassing

Dit whitepaper is geschreven door Frank van Vonderen van Verdonck, Klooster & Associates (VKA), onderdeel van de Highberg group. Bij de totstandkoming heeft VKA veel hulp gehad van Roseman Labs.

PET is een verzamelnaam van verschillende technieken voor vergaande bescherming van persoonsgegevens in informatiesystemen.

Het concept PET bestaat al tientallen jaren. Historisch zijn er nog steeds maar weinig manieren om veilig, privacy vriendelijk samen te werken en gegevens uit te wisselen. Hoewel …

Steeds vaker ontstijgen PETs de academische mogelijkheden, en zien we concrete toepassingen. De PET-beloftes worden langzaam maar zeker waargemaakt.

Het wordt hoog tijd dat een breder publiek kennis maakt met de meest relevante PETs, hun mogelijkheden en beperkingen.

Verdonck, Klooster & Associates (VKA) heeft daarom dit praktische overzicht voor jou gemaakt.

In dit overzicht vind je de status van PETs die de wetenschappelijke belofte voorbij zijn en in de praktijk worden gebruikt.

We leggen uit hoe deze PETs werken en waar je op moet letten. Dit illustreren we met concrete voorbeelden.

Voordat je met PETs aan de slag gaat, stel de volgende vragen

1. Wat is het toepassingsdoel?  

Wil je een specifiek individu kunnen identificeren (matchen), of wil je vrij kunnen grasduinen in details (exploreren)? Het kan ook zijn dat je gestructureerd te werk wilt gaan om iets te onderzoeken (analyse).

2. Waar staan de gevoelige gegevens?

Staan de gevoelige gegevens op één plek of verspreid over meerdere bronnen? Veilig combineren van gegevens uit meerdere bronnen vormt een extra uitdaging.

3. Welke beveiligingsfuncties moet de PET bieden?

Wil je voorkomen dat gevoelige informatie over een individu wordt herkend? Strikter controleren welke analyse wel of niet wordt gedaan? Of de vertrouwelijkheid van alle gegevens, verwerkingsacties en (tussentijdse) uitkomsten beschermen.

4. Welk budget is beschikbaar voor implementatie en gebruik?

Sommige technieken zijn relatief eenvoudig in te zetten en goedkoop, terwijl andere technieken extra tijd en resources (en rekenkracht) vergen in gebruik.

Freya de Mink

Business Development & Healthcare Lead at Roseman Labs

Published on: 26 April 2023
Contact us